Dag 8 Torsdag 9 november

Borneo, Bilit -> Ranau
Bussfärd i ca 4 timmar med två toastop. Ändring av naturen. Mera berg och dalar. Tråkigt att konstatera hur mycket regnskog som försvunnit. Hur jag vet det? Alla nyplanteringar av palmolja. 

Inte mycket privatbilism på vår färdväg idag. Mest nyttotrafik. Vägen tidvis ganska gropig och skumpig. 
Moskeérna har inga stora kupoler. Bara en liten guld-, eller silverfärgad knopp.

Guldkupol

Silverkupol

Fiskmassage i Moroli Rainforest Stream var ett populärt nöje för gruppen. Nu pratar vi inte om små fiskar i ett akvarium, utan om stora fiskar i en flod. De flesta vågade sig i och det skrattades, tjoades och svors. Jag avstod. Maken också. Skyller på att jag inte vill ha några infektioner. Vem vet vad som finns i vattnet? Men det var rinnande vatten – stod inte still. 

De som vågade…

Lunch på restaurang vid Sabah Tea Plantation. Vacker utsikt över bergen där teplantorna växer. En gulfärgad ram inringade en perfekt vy mot berget Kinabalu. Kö för fotografering.

Bakom molnen döljer sig berget Kinabalu

Sedan checkin på vårt övernattnings-ställe – Rungus Long House. Hela gruppen bor i samma länga, men i egna rum. Väggarna går inte ända upp till taket så vi hör de närmaste grannarna. Långhuset är byggt på ”styltor” och golven är av bambu och annat okänt material. Det sviktar en hel del när man går på dem. Väggarna är barken från inhemska träd. Mycket vackra mönster. I rummet finns tre bäddar med myggnät, handfat med rinnande vatten, lysrör , fläkt och eluttag. 

Longhouse ”korridoren”

Golvet

Vårt ”rum”

Vägg-detalj

Gemensam dusch och toalett. 

Djungelpromenad. Meningen var att de som önskade kunde gå en promenad på 7,8 km. Möjlighet fanns att avbryta efter 4 km. Det lät bra för min del. Beräknad tid för den långa promenaden var tre timmar. Från 15-18. Nu blev det ingen lång promenad för någon. Alla gick 4 km. Tre timmar! Vår guide var nämligen tvungen att bana väg ett antal gånger med hjälp av en machete. Tog sin rundliga tid. Tydligen var det länge sedan han gick denna trail och i regnskogen växer det snabbt. 

Djungelpromenad

I början på vår vandring fick vi stifta bekantskap med den ökända frukten durian. Ökänd för dess odör. Doften var inte alltför hemsk. Påminde lite om surströmming. Innanmätet bestod av vita frön som var väldigt kletiga. Varken bu eller bä. Absolut inte oätbart. Men inget jag kommer att längta efter precis! 

Bens favoritfrukt
Machete-mannen
Durian

Under färden bjöds vi att smaka på vild koriander och vild ingefära.

Snårigt

Ner och upp, över stock och sten

På somliga ställen lerigt, halkigt och snårigt. Det gällde att lyfta på fötterna för att undvika att snubbla på förrädiska långa revor. Varningar skickades bakåt i ledet och mest handlade det om vassa, taggiga grenar på ömse sidor av vår upptrampade stig. Några små diken och bäckar korsades. Ormbunkarna var i höjd med mig. Klockan närmade sig mörker och som tur var hade vi cementerad väg sista biten. 

Naturligtvis kom det regn. Tack och lov bara en liten skur. För det stora regnet med inslag av blixt och dunder kom när vi kommit ”hem” till långhuset. 

Maten. Same, same but different. Ris som bas. Kyckling i alla dess former, lamm vid barbecues , fisk både kokt och grillad, kött i varierande såser. Oftast bufféer. Standardefterrätten hittills: vattenmelon och ananas. Kaffet varierar. Förvånansvärt ofta acceptabelt. Inte ofta kaffeburken kommit fram. Maken håller sig till te under resor. 

Kvällens barbeque var den bästa hittills. För mig. 

En kort stunds uppkoppling mot nätet. Svajigt. Gilla läget igen!

Öronproppar och insomningstablett. Vågade inte chansa på att somna till rytmen av ett tropiskt regn.

Annonser

6 reaktioner på ”Dag 8 Torsdag 9 november

 1. -Jenny- 2017-11-10 / 16:57

  Sköj med lite uppdateringar igen. Mycket natur och vandring och klibbigt klimat förstår jag. Här hemma är det mest regn och möööörkt. Skönt med helg i alla fall.
  Har förresten börjat blogga igen, kors i taket. Men bara lite lagom. Puss

  Gilla

  • wmajvor 2017-11-11 / 00:16

   Kul. Du kunde inte hålla dig nu när du är fru B 😘

   Gilla

 2. seniorvinklat 2017-11-11 / 09:57

  Reblogga detta på Seniorvinklat och kommenterade:
  Rebloggar och låter er ta del av Majwiks spännande, intresssanta och jättecharmiga resereportage från Indonesien. Fler inlägg finns…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s